Hvorfor Hvæster Højttalere

Hvorfor Hvæster Højttalere
Hvorfor Hvæster Højttalere

Video: Hvorfor Hvæster Højttalere

Video: Hvorfor Hvæster Højttalere
Video: Does hiss, noise, or hum coming from your speakers drive you nuts? #audiophiles 2024, April
Anonim

Hvæsen ledsagende betjeningen af lydsystemet er en meget almindelig begivenhed. Det kan forekomme både i højttalerne selv og på ethvert mellemliggende trin i signalbehandling. Du kan kun bekæmpe det med at lokalisere stedet for dets oprindelse.

Hvorfor hvæster højttalere
Hvorfor hvæster højttalere

Oftest hvæser højttalerne overhovedet ikke gennem deres egen skyld, men gennem forstærkerens fejl. Dette skyldes det faktum, at forstærkningselementer - lamper, bipolare og felteffekt-transistorer, inklusive dem, der er inkluderet i mikrokredsløb - kun fungerer i en lineær tilstand i et bestemt interval af kontrolspændinger (for en bipolær transistor, kontrolstrømme). For at bringe forstærkningselementet i lineær tilstand, anvendes en teknik kaldet forskydning - den åbnes let. Hvis forskydningen er for lille, er forstærkeren mere økonomisk, men med utilstrækkelig linearitet. Det er ikke-lineære forvridninger, der opfattes af øret som hvæsen. Hvis det er for stort, spilder forstærkerelementet energi, og lineariteten stiger stadig ikke ud over en bestemt grænse. Derfor fungerer alle forstærkerprestationer normalt i den såkaldte klasse A, det vil sige med en forskydning, der giver maksimal linearitet, og outputtrinnet i klasse AB, hvor lineariteten er lidt reduceret, hvilket har en gunstig effekt på økonomien. Der er dog undtagelser fra denne regel.

Men hvis du anvender et for stærkt signal på forstærkerens indgang, fungerer i det mindste en del af dens faser i overbelastningstilstand. Dette betyder, at kontrolspændingen ved indgangene i trinene, selv under hensyntagen til forskydningen, vil gå ud over det lineære afsnit. Så hvæsende vejrtrækning er uundgåelig. Generelt skal reglen overholdes: i hele kaskadekæden skal ingen overbelastes. Nogle gange, for at dette skal være sådan, er det tilstrækkeligt at reducere forstærkningen af et af trinene og proportionalt øge forstærkningen af den næste.

I teorien lyder det kompliceret, men i praksis er det simpelt. Du har tilsluttet en modtager eller afspiller til forstærkeren. Lydstyrken på forstærkeren var lav og ikke på signalkilden - høj. Således har du skabt alle betingelser for forekomsten af forvrængning i afspillerens eller modtagerens udgangstrin. Sænk lydstyrken på afspilleren eller modtageren, og øg proportionalt på forstærkeren, så den bliver den samme ved øret igen. Forvrængning reduceres betydeligt. Men gør ikke det resulterende lydniveau for højt, ellers er forstærkerens kaskader og endda højttalerne denne gang overbelastede, og dette er skadeligt for hørelsen.

Med et øget signalniveau ved forstærkerens output kan forvrængning forekomme direkte i højttalersystemerne. Diffusoren rammer med for meget amplitude og rammer tilstødende dele og rammer dem. Begrænsning af diffusorens rejse opfattes også som hvæsende vejrtrækning. Hvis højttaleren ikke har en såkaldt støvhætte, kan støvpartikler, der er fanget i det bevægelige system, også forårsage hvæsen. Derefter skal det blæses ud, og så skal hele hovedet pakkes ind i en klud, så situationen ikke gentager sig selv. Denne handling skal udføres, når forstærkeren ikke fungerer.

Anbefalede: